• '99.
    Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama- 25. studenoga obilježava brutalno ubojstvo triju aktivistica, sestara Mirabal u Dominikanskoj Republici. Od 1999. godine, UN su i službeno priznali ovaj dan.
  • Od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016. u Hrvatskoj su ubijene 72 žene od strane partnera, bivših partnera i bliskih muških osoba.
  • 88
    Muškarci čine 88,8% od prijavljenih počinitelja kaznenih djela nasilja u obitelji.
  • 14
    Godišnje u Hrvatskoj od 11 do 14 žena ubijene su od strane muškarca s kojim su bile u vezi ili braku ili u krvnom srodstvu.

22.9. - Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

24.09.2018
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić sudjelovala je u obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u zgradi Općinskog suda u Zagrebu gdje je 22. rujna 1999. godine Mato Oraškić usmrtio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu supruge od koje se razvodio Hajru Prohić i suprugu Gordanu Oraškić, te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. 

Tom prigodom pravobraniteljica je dala i izjave za medije u kojima je naglasila da je udio ubijenih žena u svim ubojstvima na godišnjoj razini oko 30% ubijenih žena od strane njima bliskih muškaraca. Kroz analizu 500-ak sudskih presuda, koju Pravobraniteljica provodi u sklopu EU projekta 'Prema učinkovitijoj zaštiti: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama', uočena su različita obrazloženja razloga zbog kojih se počinitelj oslobađa krivnje ili mu se smanjuje kazna.

 U posljednjih 19 godina u Hrvatskoj je ubijeno 346 žena, prošle godine 18, a u prvih 6 mjeseci ove godine 5. Počinitelji su bili njihovi aktualni ili bivši partneri, supruzi ili muški članovi obitelji.


Iz medija: